DESCRIERE SUCCINTA A SISTEMELOR DE IZOLATIE ALTENE®

Sistemele de protectie anticoroziva si mecanica pentru conducte de otel ingropate sunt formate dintr-un primer si doua benzi de protectie, cea interioara de protectie anticoroziva iar cea exterioara de protectie mecanica. Exceptie fac benzile 122.30 si 394.40 de tip „monotape”, care au proprietati ce le confera atat asigurarea protectiei anticorozive cat si a celei mecanice.

Primerul este pe baza de cauciucuri adezive si rasini, dizolvate intr-un amestec de heptan si toluen.

Benzile de izolare au o fata aderenta fiind compuse din cauciucuri butilice si sintetice plus rasini adezive si un suport format dintr-un amestec special din polietilene stabilizate. La unele role, pentru a evita lipirea benzii pe infasurarea anterioara, se plaseaza o banda antiadeziva de polietilena impregnata cu ulei siliconic.

Rolele se livreaza in latimi de 2″, 3″, 4″, 6″, 9″, 12″ si 18″.

Lungimea benzilor infasurate pe role variaza de la cativa metri la 600 de picioare (cca. 180m).

DOMENIILE DE UTILIZARE IN CONSTRUCTII

Sistemele de protectie anticoroziva si mecanica ALTENE® se utilizeaza pentru protectia anticoroziva si mecanica impotriva agentilor chimici acizi, baze si saruri din soluri sau din ape. De asemenea, pentru protejarea exterioarelor rezervoarelor ingropate, atat pentru lucrari noi cat si pentru reparare, reprotejare, reacoperire.

CALITATI IN EXPLOATARE

Produsele care compun sistemele sunt omogene si stabile din punct de vedere chimic.

Benzile au stabilitate dimensionala, o rezistenta ridicata la tractiune precum si o mare elasticitate si flexibilitate la rece. Benzile au o aderenta foarte buna la suportul de otel precum si caracteristici mecanice foarte bune: rezistenta la rupere, alungirea la rupere. Testele constand in imersie in diverse medii agresive (acide, baze sau saruri) timp de 100 de zile au aratat o rezistenta deosebita la coroziune, aspectul si caracteristicile tehnice nemodificandu-se in aceasta perioada de timp. Pliabilitatea benzilor asigura o aplicare usoara prin intermediul dispozitivelor noastre de infasurat.

Se considera ca, in conformitate cu Legea 10/1995, sistemele de protectie ALTENE® prezinta:

 • rezistenta si stabilitate;
 • siguranta in exploatare;
 • izolatie termica, hidrofuga si economie de energie;
 • igiena, refacerea si protectia mediului;
 • nu afecteaza sanatatea.

DURABILITATEA SI INTRETINEREA

Criteriile esentiale de durabilitate pentru sistem se refera la mentinerea in timp a caracteristicilor mecanice (stabilitatea dimensionala, rezistenta la rupere, alungirea la rupere etc.), de izolatie (impermeabilitatea la apa) si de rezistenta la actiunea agentilor chimici agresivi, in soluri cu agresivitate puternica si in ape cu diversi poluanti.

In conditiile respectarii cu strictete a tehnologiei de punere in opera, conform fiselor si instructiunilor tehnice ale producatorului, acesta asigura o garantie de 30 de ani pentru sistemele ALTENE® fara adoptarea unor masuri speciale de intretinere.

FABRICATIA SI CONTROLUL

Primerele, precum si benzile ALTENE®, sunt fabricate la fabrica ALTA de la Bagnoregio (Viterbo), Italia, in conformitate cu normele tehnice ale producatorului, in conditiile care asigura reproductibilitatea performantelor corespunzatoare domeniilor de utilizare preconizate. Productia fabricata de ALTA este in conformitate cu prevederile grupului de standarde ISO 9001. Sistemele ALTENE® sunt agrementate si de DIN – DVGW din Germania.

Calitatea produselor este garantata de producator prin certificate de calitate, pe loturi de fabricatie.

MASURI DE SECURITATE

Ca o regula generala, trebuie evitat contactul primerului cu pielea, ochii sau ingerarea accidentala a acestor produse. Trebuie luate masuri necesare impotriva riscului focului sau exploziilor.

Trebuie evitata deversarea primerului in ape curgatoare, de suprafata sau subterane.

CONCLUZII

Sistemele descrise anterior au fost concepute, dezvoltate si omologate de catre ALTA ca „Sisteme Standard”, bazandu-se pe calitatea globala a izolarii, care la randul ei este determinata de cerintele standardelor DIN cum ar fi, de exemplu, caracteristicile mecanice si de adezivitate la 30 si 50 oC. Cu alte cuvinte, sistemele sunt potrivite pentru izolari de calitate superioara, asociate de normele DIN si alte standarde similare, izolarii imbinarilor si portiunilor neizolate.

Grosimea si suprapunerea adoptata au rezultat ca urmare ale acestor consideratii.

In situatia in care se folosesc alte grosimi totale ale izolatiei (standardul AWWA, UNI 10190), sistemele RP2 si RP3 descrise mai sus pot fi adoptate tinand cont de faptul ca grosimea si suprapunerea izolatiei sa corespunda specificatiilor sistemelor mai sus mentionate.

In acest caz, proprietatile mecanice ale sistemelor astfel concepute, vor fi diferite, dar proprietatile individuale ale benzilor raman garantate conform omologarii lor din standardul DIN.

Protectia mecanica a izolarii poate fi imbunatatita folosind benzi pentru protectie mecanica de grosime potrivita cerintelor. De aceea, banda pentru protectie mecanica N 206 este produsa intr-o gama de patru grosimi diferite, respectiv:

 • 15 militoli (= 0,381mm)
 • 20 militoli (= 0,508mm)
 • 25 militoli (= 0,635mm)
 • 30 militoli (= 0,762mm).

In continuare, va oferim date privind dimensiunile rolelor si a rezervoarelor de primer produse in mod curent de catre firma noastra:

N 300.25
N 206.15, N 206.20, N 206.25, N 206.30
N 109.20
N 122.30
TP 1822.30, TP 1822.30 HT se livreaza sub forma de role avand:

 1. latimea de 4″, 6″, 9″, 12″ sau 18″ iar lungimea benzii pe rola egala cu 200′, 400′ sau 600′
 2. latimea de 2″, 3″, 4″ sau 6″ iar lungimea benzii pe rola egala cu 100′.

 

N 394.40 se livreaza sub forma de role avand:

 1. latimea de 4″, 6″, 9″, 12″ sau 18″ iar lungimea benzii pe rola egala cu 100′
 2. latimea de 2″, 3″, 4″ sau 6″ iar lungimea benzii pe rola egala cu 30′.

 

Primerele P16, P19, P27 se livreaza in:

 1. bidoane de 1 si respectiv 5 galoane americane, ceea ce inseamna 3,785 l. respectiv 18,925 l.
 2. butoaie 50 galoane americane, ceea ce inseamna 189,25 l.

 

Primerul FLY se livreaza sub forma de spray, de 400ml, impachetate cate 12 intr-un bax.

Toate produsele mai sus mentionate fac parte din productia noastra curenta, dar la cerere, putem oferi benzile noastre avand si alte dimensiuni sau grosimi, in functie de necesitatile beneficiarului. In acest caz, preturile vor fi calculate pentru fiecare comanda in parte.