1. SCOP SI ÎNTREBUINTARE

Aceste instructiuni au ca scop stabilirea unei metode corecte de realizare a izolatiilor anticorozive exterioare cu benzi autoadezive din polietilena, aplicate la rece, cu mijloace mecanice sau manuale.

Instructiunile se aplica în toate cazurile de izolare a tevilor din otel cu ajutorul benzilor mai sus mentionate.

2. PREGATIREA SUPRAFETEI METALICE A CONDUCTELOR

Pentru o buna aderenta a materialelor de izolare la conducta, este necesara curatarea suprafetei exterioare a acesteia. Aceasta curatare trebuie sa îndeplineasca anumite conditii impuse cu strictete, ea fiind principala operatie ce garanteaza calitatea finala a izolatiei.

2.1. Pregatirea suprafetei metalice a conductelor existente, destinate reizolarii

2.1.1. Îndepartarea izolatiei existente

Conductele destinate reizolarii trebuie curatate la exterior de izolatia aplicata anterior. Pentru îndepartarea acestei izolatii se vor executa urmatoarele operatii:

– Se încalzeste portiunea destinata reizolarii cu o torta cu butan, cu flacara mica, la o temperatura de 60-70oC.

– Se taie învelisul cu un cutit si se îndeparteaza prin raschetare manuala sau mecanica. Se interzice utilizarea unor unelte ce ar putea duce la degradarea suprafetei metalice a conductei. În cazul dezizolarii teurilor sau bransamentelor la conducta, la începutul conductei care intersecteaza traseul conductei de reizolat se va face de asemenea dezizolarea pe o lungime echivalenta cu un diametru de conducta, plus 10cm de fiecare parte.

– Suprafata curatata prin raschetare se periaza cu perii actionate mecanic sau electric sub un unghi de cca. 15o fata de axa tevii. Operatia se repeta cu diferite perii pâna la curatirea totala a suprafetei.

2.1.2. Pregatirea suprafetei conductei destinata reizolarii

Conducta curatata de izolatia veche se supune în continuare urmatoarelor operatii:

– Se investigheaza suprafata exterioara a conductei pentru a se depista coroziunile avansate care ar putea fi strapunse în timpul operatiei de sablare. Daca se depisteaza astfel de zone, se procedeaza la curatirea locala cu mijloace mecanice si manuale si repararea zonei prin încarcare cu sudura, petice sudate, mansoane sudate sau sarniere. Se va acorda o atentie deosebita verificarii zonei din jurul sudurilor tevilor reparate sau portiunii sudate longitudinal sau elicoidal. Daca exista stropi de sudura, acestia se vor îndeparta cu un polizor de mâna electric.

– Suprafata exterioara a conductei se va sabla asigurându-se un grad de curatare egal cu 2,5 conform ISO 8501/1.

Se recomanda utilizarea sablarii cu nisip, cu instalatii mobile de sablare, având o capacitate cuprinsa între 50 si 240 de litri, folosindu-se nisip de râu uscat. Dupa îndepartarea izolatiei prin ardere sau mecanic, suprafata se va spala cu diluant ( benzina usoara sau white-spirt).

– Suprafata sablata poate fi protejata imediat dupa aceasta operatie prin aplicarea grundului recomandat, dupa care se procedeaza la aplicarea benzilor conform metodelor prezentate în continuare.

Daca nu este posibila izolarea în perioada imediat urmatoare si suprafata metalica ramâne expusa agentilor atmosferici, înainte de aplicarea grundului se va proceda la curatirea cu mijloace chimice a petelor de oxizi aparute si degresarea suprafetei. Se interzice aplicarea grundului pe suprafete metalice necorespunzator curatate, cu urme de grasime sau umiditate. Pentru îndepartarea umiditatii se pot utiliza torte cu butan, dupa care conducta se sterge cu material textil uscat.

2.2. Pregatirea suprafetei metalice a conductelor noi

2.2.1. Transportul si depozitarea tevilor noi

Asigurarea logisticii corespunzatoare actiunii de transport si depozitare a materialului tubular poate duce la substantiale economii de manopera în cadrul operatiilor de pregatire a suprafetei conductei.

Se propune urmatoarea succesiune de operatii considerate a asigura cel mai eficient sistem de transport si depozitare:

– La fabrica producatoare sa se evite stationarea tevii în depozite, prin încarcarea imediata pe mijloace de transport auto sau C.F. direct de la iesirea din laminor (dupa ce s-a efectuat operatia de sanfrenare a tevilor).

– Materialul tubular încarcat pe mijlocul de transport va fi acoperit cu prelate care sa-l protejeze împotriva umiditatii si a depunerilor de praf si de alte substante.

– Transportul sa se realizeze în cel mai scurt timp posibil la locul de destinatie. Dupa descarcare sa se procedeze la introducerea imediata a materialului tubular în procesul de izolare. În cazul în care nu este posibila izolarea imediata si se impune depozitarea tevilor într-un depozit, este de preferat sa se aplice imediat dupa descarcare un strat de grund. Acest strat va fi aplicat pe întreaga suprafata exterioara a tevii, fara sa se lase libere capetele care se vor suda ulterior. Tevile din depozit vor fi protejate împotriva umiditatii, a prafului si a altor depuneri. Atunci când vor fi solicitate pentru montaj, se procedeaza la curatirea cu mijloace mecanice a grundului de pe capetele de teava pe o lungime de 300-500mm, în functie de diametrul tevii. Înainte de aplicarea benzilor, stratul de grund aplicat la depozitare va fi sters si / sau degresat corespunzator,  procedându-se la aplicarea peste acesta a înca unui strat de grund proaspat.

2.2.2. Pregatirea suprafetelor de conducta destinate izolarii

Conducta ce urmeaza a fi izolata se supune urmatoarelor operatii:

– Investigarea starii exterioare a conductei pentru depistarea defectelor aparute în timpul transportului si a manipularii acestora si a zonelor cu oxizi. În cazul depistarii de suprafete oxidate si / sau acoperite cu resturi de la laminare se procedeaza la perierea mecanica a acestora si la curatirea chimica cu solutii chimice potrivite.

Daca prin aceste procedee se îndeparteaza integral depunerile nedorite, se poate proceda la aplicarea stratului de grund fara sablare. Testele efectuate cu materiale de izolatie tip ALTENE® demonstreaza ca si în acest caz se asigura gradul de aderenta dorit (tensiunea de întindere > 6 kg/cm). În cazul în care nu se îndeparteaza integral depunerile si oxizii de pe suprafata exterioara a conductei, se procedeaza la sablarea partiala sau integrala a suprafetei materialului tubular. Este cert ca sablarea duce la o îmbunatatire substantiala a proprietatilor de aderenta a grundului la conducta, drept pentru care recomandam executarea acestei operatiuni cel putin partial pe suprafata conductei.

– De pe suprafata curatata a conductei se vor îndeparta praful, pulberile depuse si eventualele depuneri de substante grase sau umiditate înainte de aplicarea grundului.

3. APLICAREA GRUNDULUI (PRIMERULUI)

Grundul poate fi aplicat prin pulverizare, cu roluri actionate mecanic sau manual cu pensula, în functie de tipul acestuia. Grundurile ALTENE® sunt produse pe baza de toluen si cauciuc, aditivate, drept pentru care sunt foarte imflamabile. Aceasta impune ca atât la stocarea bidoanelor (butoaielor) cu grund cât si în timpul utilizarii lor sa se ia masuri stricte pentru prevenirea aparitiei incendiilor.

Grundul recomandat curent pentru izolarea conductelor magistrale de catre firma ALTA are indicativul P 27 si se aplica cu pensula. Straturile depuse pe suprafata metalica vor fi uniforme si fara spatii libere, astfel încât sa se asigure patrunderea grundului în toate microneregularitatile suprafetei.

În cazul grunduirii unei suprafete de conducta destinata reizolarii la limita dintre suprafata curatata si izolatia pastrata se va proceda la aplicarea grundului si peste izolatia pastrata, pe o lungime de minim 150mm. Cantitatea de grund aplicata este de aproximativ 0,10 l/m2.

Pentru a preveni murdarirea suprafetei grunduite cu praf sau diverse pulberi, banda autoadeziva trebuie aplicata când grundul este putin lipicios la atingere, dar nu lasa materiale reziduale pe deget. Grundul este furnizat în stare lichida, în bidoane de 1 sau 5 galoane americane sau în butoaie de 50 de galoane americane (1 galon american = 3,785 litri). Pentru întrebuintare mai usoara, acesta ar trebui transferat în recipiente metalice cositorite, de unde sa fie preluat cu pensula.

Se insista ca înainte de aplicare sa se verifice data de expirare înscrisa de producator pe recipientul original.

4. APLICAREA MASTICULUI

Masticul este un chit pe baza de cauciuc si solventi care se aplica pentru a netezi zonele neregulate si a mari razele de racordare. Scopul este ca între grund si primul strat de banda sa nu ramâna zone cu aer, care, ulterior, ar putea duce la degradarea benzilor. Este necesara aplicarea masticului în cazul protectiei robinetelor si a flanselor electroizolante precum si a bransamentelor si a altor conexiuni la conducta. Masticul se va aplica ori de câte ori este necesar, chiar si în ciclurile unde nu este expres indicata folosirea lui. Se va folosi acest mastic pentru toate zonele unde sunt dispuse teuri, bransamente la conducta, petice sudate, mansoane sau sarniere, flanse sudate, robinete si alte elemente legate la teava.

Masticul este furnizat sub forma de role (35mm x 2m) având o greutate de 10 kg, între spirele carora exista o banda de separare. Aceasta banda se va îndeparta numai înaintea aplicarii efective.

5. APLICAREA BENZILOR ADEZIVE DIN POLIETILENA

Benzile autoadezive din polietilena tip ALTENE® se aplica la rece, în urmatoarea structura:

-Grund, aplicat pe suprafata metalica corespunzator curatata;

-Banda de protectie interioara (anticoroziva); se aplica peste stratul de grund, gradul de suprapunere a marginilor de banda fiind cuprins între 1″ (1 tol) si 50% din latimea benzii.

-Banda de protectie exterioara (protectie mecanica); se aplica peste banda interioara, suprapunerea realizându-se în aceleasi conditii ca mai sus.

Pentru zonele speciale (bransamente, robinete, etc.) se utilizeaza tipuri de banda de protectie adecvate, ce pot diferi de banda curent folosita pentru protectia anticoroziva la firul de conducta (au lungimi si latimi mai mici).

Aplicarea benzilor autoadezive din polietilena pe conducte se poate face atât în statii fixe (lasâdu-se numai capetele de teava pentru a fi izolate în santier), cât si direct la locul de montaj al conductei.

Aplicarea benzilor autoadezive pe teava se face cu masini de înfasurat (fixe-în statii, mobile-în santier).

Masinile de înfasurat se fabrica într-o gama diversa, atât din punct de vedere al diametrelor de conducta acoperite cât si din punctul de vedere al eficacitatii acestora. Se considera ca o statie fixa de izolat, dotata cu o masina corespunzatoare se justifica economic cu cât volumul de acoperiri realizate creste.

În cazul izolarii la temperaturi negative, se recomanda preîncalzirea rolelor la o temperatura de 35-40oC prin tinerea lor într-o camera încalzita timp de 8 ore înainte de aplicare. De asemenea se recomanda dotarea capetelor de desfasurare cu insuflare de aer cald, aceasta ducând la usurarea aplicarii precum si a unei înfasurari mai strînse pe teava, respectiv izolatie.

Produsele firmei Alta din Milano, cunoscute sub denumirea de ALTENE® sunt destinate realizarii a doua tipuri de izolatie: RP2 respectiv RP3.

Dotarea curenta din santier presupune masini de înfasurat actionate manual si / sau mecanic, adecvate diametrului conductei de izolat. Cele mai uzuale masini de înfasurat sunt urmatoarele:CWI, RWI si RWI/M.

5.1 Aplicarea benzii interioare destinate protectiei anticorozive

Principala conditie pentru o buna aplicare a primului strat de banda consta în dispunerea acestuia peste un strat de grund (primer) curat si proapat aplicat, asigurându-se în acelasi timp o forta de presare pe suprafata corespunzatoare tipului de banda utilizata si caracteristicilor constructive ale masinii.

Se vor avea în vedere urmatoarele:

– Înfasurarea benzilor trebuie facuta astfel încât începutul si sfârsitul unei role (extremitatile benzii) sa fie încheiate în partea de jos a conductei (generatoarea inferioara).

– Pentru tevi cu diametrul nominal mai mare decât 200mm se recomanda ca înfasurarea benzilor sa fie facuta pe cât posibil mecanizat.

– Temperatura bobinelor de banda, înainte de derularea acestora în vederea înfasurarii, trebuie sa fie de minimum 5oC. În cazul în care temperatura benzilor se situeaza sub acest nivel, înainte de aplicare, bobinele de banda vor fi tinute într-o incinta încalzita timp de câteva ore.

– Indiferent de modul de aplicare (mecanizat sau manual) si de gradul de suprapunere adoptat, dupa înfasurare reducerea masurata (în proiectie orizontala) a latimii de banda nu trebuie sa fie mai mare de 0,5%.

Grosimea totala a izolatiei depinde atât de grosimea benzii (care exprimata în miimi de toli apare ca extensie a denumirii fiecarui tip de banda), cât si de gradul de suprapunere adoptat.

Prin suprapunere de 50% se realizeaza practic un strat dublu de banda, ceea ce asigura o foarte buna protectie anticoroziva, precum si proprietati mecanice si capacitate dielectrica marite.

Totusi, pentru benzile speciale care asigura si rezistenta la hidrocarburi aromatice si alifatice, precum si la solutii acide sau bazice (banda ALTENE® TP 1822.30) se utilizeaza frecvent folosind o suprapunere de 1″-1½”, în principal datorita costului sensibil mai ridicat al acestui tip de banda fata de cele folosite frecvent.

– Tensiunea benzii la aplicare trebuie pastrata cât mai constanta. Izolarile se vor aplica continuu, fara a se lasa goluri. Înfasurarea se va face omogen, fara zbârcituri sau bule de aer.

015.2 Aplicarea benzii de protectie mecanica

Aceste tipuri de banda sunt mai rigide drept pentru care este necesara o tensiune (presiune) mai mare la aplicare. Dispozitivele adecvate acestui scop sunt integrate în masinile de înfasurat.

Metodologia de aplicare este similara celei prezentata la punctul 5.1.

Se observa ca si în acest caz grosimea totala a izolatiei depinde atât de grosimea benzii (care exprimata în miimi de toli apare ca extensie a denumirii fiecarui tip de banda), cât si a gradului de suprapunere adoptat.

Atât benzile interioare, cât si cele exterioare sunt inflamabile, ceea ce prezinta impunerea luarii masurilor corespunzatoare împotriva incendiilor.

Benzile de protectie mecanica au o buna rezistenta la razele ultraviolete.